Chi Sense

De zachte kracht zonder inspanning en spierspanning

Zet positieve liefdevolle energie tegenover donkere negatieve energie. Alles is energie, alles bestaat uit trillingen.

Tai Chi Tao en Ki-Aikido


Voor mij was Ki-Aikido een eerste kennismaking met krijgskunsten, pas op 32 jarige leeftijd ben ik er mee begonnen. De eerste aanraking met zachte kracht en energetisch werken.
Ki-Aikido is Japans en heeft zijn oorsprong een een veelheid van krijgskunsten, waarbij er verbanden zijn via Karate en Kung-Fu naar Tai Chi (Tao).

Het woord Aikido bevat drie begrippen.
AI : betekent harmonie, liefde
KI : betekent geestelijke energie, levenskracht
DO: is de weg, manier of methode.

Aikido is dus een manier om in harmonie te komen met jezelf en je omgeving. Ki-Aikido onderscheidt zich van Aikido omdat het meer dan andere vormen zich richt op zachte energie, balans. Ook in de lessen
van mijn Sensei (meester) Aalt Aalten was er aandacht voor meditatie, ademhaling en massages. Ki-Aikido is een niet competitieve krijgskunst, en zoals iemand ooit zei ?het lijkt op dansen?. Net als met dansen is het van groot belang om goed naar jezelf en de ander te „luisteren”.

De overstap een aantal jaren geleden naar Tai Chi Tao was ook niet zo groot, ik ontdekte heel snel dat de bewegingen net als in Ki-Aikido energetisch zijn en allen een cirkel beweging zijn, oneindig veel oneindige cirkels. Vanuit de Ki-Aikido breng ik ook in mijn lessen oefeningen in die aangevuld met Tai Chi Tao een mooie basis vormen voor balans en met energie werken, en het geeft beoefenaren een groter gevoel voor de kracht die schuilt in de kennelijk zachte bewegingen.

De kern van zowel Tai Chi Tao als Ki-Aikido heeft te maken met de basishouding, de basishouding van de beoefenaar heeft te maken met de fysieke houding en met de mentale basishouding. In Tai Chi Tao gaan we uit van vloeiende zachte bewegingen. Met een innerlijke glimlach. Als we die innerlijke glimlach dieper onderzoeken komen we bij de mentale basishouding die zo eigen is aan Tai Chi Tao. Deze basishouding is speels, open, non-competitief, verkennend, zacht en sterk. Dit weerspiegelt zich ook in de fysieke grondhouding, zoals we zeggen in onze lessen knikje in de knieën, ontspannen, gewicht aan de onderkant (of het laten hangen van je ellebogen en schouders).

Zo te staan en te bewegen met die mentale grondhouding levert ontstellend veel kracht op. Vaak word ik in lessen gevraagd of een oefening moet worden uitgevoerd gebruik makend van kracht. Moeilijk is het die vraag te beantwoorden vanuit het denken waar vanuit de vraag gesteld wordt, vaak wordt kracht geassocieerd met druk, fysieke of mentaal geweld, in dagelijkse confrontaties of in sporten is dat ?normaal?. Het antwoordt schuilt in de grondhouding die Tai Chi Tao biedt zowel fysiek als mentaal, waar een grote kracht in schuilt. Iedere beweging is krachtig van zichzelf.

Chi testen in Tai Chi Tao en Ki-AikidoIn iedere Tai Chi Tao-beweging schuilt immense kracht zowel fysiek, mentaal als energetisch. Om deze kracht zichtbaar te maken zijn een aantal Ki of Chi-tests uit te voeren met elkaar. De tests hebben als
doel te ervaren welke kracht er schuilt in een simpel ogende beweging, en inzicht te geven welke rol fysieke en mentale grondhouding hebben op de kracht/ energie die er is / vrij komt in Tai Chi Tao bewegingen. Deze kracht is er altijd en voor iedereen, er is geen onderscheid in geoefendheid of ervaring, daarom zijn deze tests ook altijd en met iedereen te doen. naast dat ze inzicht geven zullen ze ook confronterend kunnen zijn.

Het is van belang als je deze tests uitvoert dit met het grootste respect en voorzichtigheid te doen. Daarnaast zijn de Chi-tests ook gewoon heel plezierig om te doen en voegen een ervaringsniveau toe aan het oefenen met elkaar. Ook om in fysiek contact te komen met de mede Tai Chi Tao-isten is een beleving op zich. Chi-tests gaan terug naar de grondhouding en vormen daarmee de basis voor iedere oefening. Zowel in
lessen als in workshops voor onder andere managers en teams komen Tai Chi Tao naast Ki-Aikido oefeningen en Chi-tests ruimschoots aan bod. Graag help ik een ieder die ge?nteresseerdis middels ervaren deze oefeningen toe te passen.


Het plukken van chi om je heen